Smakowita Ella o diecie roślinnej w programie Netflixa

 

W jednej z nowszych produkcji Netflixa Zac Efron razem z Darinem Olienem - ekspertem w dziedzinie zdrowia i odnowy biologicznej, działaczem na rzecz ochrony środowiska oraz autorem książki Pięć zdrowych nawyków - wyrusza w podróż, aby zainspirować się działaniami ludzi z rozmaitych zakątków świata, których działania skupiają się na walce z katastrofą klimatyczną.

 

Cel podróży

 

Gwiazda High School Musical w zwiastunie programu mówi, że celem ich podróży jest znalezienie nowych rozwiązań na stare problemy. Panowie odwiedzili m.in. Peru, Kostarykę, Sardynię, Islandię, ale też stolicę Wielkiej Brytanii, by sprawdzić, w jaki sposób Londyn stara się walczyć z zanieczyszczeniami w mieście (redukcja ilości samochodów, zachęcanie do korzystania z komunikacji miejskiej oraz rowerów lub hulajnóg, a także zielone dachy i ściany, które nie tylko wyglądają pięknie, ale też poprawiają jakość powietrza). Zac odwiedza też gwiazdę kuchni roślinnej - Smakowitą Ellę (Deliciously Ella). 

 

Jak to się zaczęło

 

Ella Mills zaczęła jeść roślinnie, kiedy na studiach zachorowała na Zespół Posturalnej Tachykardii Ortostatycznej. Okazało się, że bezglutenowa dieta roślinna umożliwiła jej normalne życie, a choroba przestała dominować jej codzienność. Ella chciała przekazać innym swoją wiedzę, przepisy, a także styl życia, któremu zawdzięcza zdrowie, dlatego w 2011 roku zaczęła prowadzić bloga. Obecnie Ella razem ze swoim mężem Mattem prowadzi roślinne imperium. Napisała pięć książek kucharskich, ma dwa bardzo popularne lokale w Londynie, a także linię własnych produktów dostępnych w sklepach Whole Foods i Sainsbury’s i wciąż pracuje nad kolejnymi produktami, przepisami i książkami!

 

 

Dokument Netflixa

 

W dokumencie spacerując z Zacem ulicami Londynu, dzieli się swoją filozofią: “wierzę, że świat potrzebuje więcej roślinnego jedzenia”. Jedyny sposób, żeby popularyzować dietę roślinną, to sprawić, by weszła do głównego nurtu, była kusząca, apetyczna i… smakowita tak jak Ella!
Zac przyznaje, że przed spróbowaniem kuchni roślinnej powstrzymywało go postrzeganie roślinnego jedzenia jako mało apetycznego i trudnego w przygotowaniu. Ella zaprosiła go na obiad w postaci curry. Uwaga - sposób pokazania tworzenia posiłku jest tak apetyczny i zachęcający, że z pewnością zrobicie się głodni w trakcie oglądania tego odcinka! Po spróbowaniu pyszności z kuchni Smakowitej Elli, Zac zrozumiał jej ogromny sukces, a także rosnącą popularność diety roślinnej. W tym samym odcinku do Zaca i Elli dołączył Darin. Razem udali się do Aulis - restauracji założonej przez szefa kuchni z dwoma gwiazdkami Michelin, Simona Rogana. Chociaż kuchnia Simona nie jest pozbawiona produktów odzwierzęcych, to dla swoich gości przygotował wykwintne, w pełni roślinne danie z kalafiorem, czarnym czosnkiem i grzybami, które sam wyhodował. Idea jego kuchni polega na korzystaniu z produktów sezonowych, aby “natura dyktowała, co zjemy na kolację”.

 

 

Cieszy nas, że rozpoznawalne osoby angażują się w problemy współczesnego świata i wykorzystują swoje wpływy, aby edukować, inspirować ludzi i zwracać uwagę na możliwość naprawy istniejących problemów związanych z katastrofą klimatyczną. Warto pamiętać, że dieta roślinna ma najniższy wskaźnik produkcji ekwiwalentu dwutlenku węgla (CO2), w porównaniu z innymi dietami oferuje największy potencjał ograniczenia globalnego zużycia wody, a także wykorzystuje najmniej gruntów rolnych. Jesteście gotowi, aby zacząć jeść roślinnie? Jeśli potrzebujecie wsparcia, możecie liczyć na nas - Roślinne Wyzwanie!
Odwiedźcie instagrama i blog Elli, aby odkryć jej sposób na smakowitą roślinną kuchnię i sprawdźcie serial Down to Earth with Zac Efron, aby dowiedzieć się, jak jeszcze można pomóc planecie! 

 

 



 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org