Quinoa - skarb kuchni roślinnej

 

Quinoa (komosa ryżowa) pochodzi z Ameryki Południowej. Choć na pierwszy rzut oka przypomina zwykłą kaszę, posiada niezwykłe właściwości. Nazywana jest “złotem Inków”, ponieważ starożytni Inkowie spożywali ją codziennie, wierząc, że zapewni im siłę i wytrzymałość - współczesne badania dowodzą, że mieli rację. Nawet NASA zaleca ją swoim astronautom podczas lotów w kosmos! Quinoa to najlepsza naturalna alternatywa dla mięsa - zawiera komplet aminokwasów (ma pełnowartościowe białko). Komosa ryżowa to również idealny produkt dla osób z nietolerancją glutenu i roślin strączkowych, które poszukują zdrowego, lekkostrawnego źródła magnezu, fosforu i żelaza, a także witamin z grupy B. Choć jej nazwa brzmi egzotycznie, quinoa jest obecnie dostępna w większości polskich sklepów na półkach ze zdrową żywnością. Dowiedz się,  Co zrobić, aby jedzenie było jeszcze lepsze? i poznaj więcej szczegółów na temat komosy ryżowej!

Gorzka pigułka?

Niektórzy nie przepadają za specyficznym, gorzkawym smakiem komosy. Można go łatwo zneutralizować – wystarczy przepłukać ją gorącą wodą przed ugotowaniem. Warto wypróbować quinoę w wersji na ostro z masłem orzechowym -  rozpływa się w ustach!

Składniki:

? 1 szklanka quinoi
? pół łyżeczki ostrego curry
? pół łyżeczki kurkumy
? 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
? 1 łyżeczka mieszanki ziół 
? 2 łyżki sosu sojowego
? 1 łyżka musztardy
? 2 łyżki masła orzechowego
? garść pestek dyni (dodatkowe źródło żelaza)

Przygotowanie:

1. Quinoę płuczemy w gorącej wodzie.

2. Gotujemy ją w dwóch szklankach wody około 10-15 min (aż pojawią się białe ogonki i potem jeszcze chwilę).

3. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Smakuje wspaniale z hummusem, kiełkami i świeżymi warzywami! 

Słodka tajemnica

Komosę można jeść także na słodko! Oto dwa pomysły na pyszne i bardzo sycące desery na bazie quinoi:

Czekoladowo-kokosowe ciasto mocy

Składniki:
? 1 szklanka quinoi
? 3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego
? pół szklanki wiórków kokosowych
? 4 dojrzałe banany
? szklanka mąki kokosowej
? 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część)
? pół szklanki erytrytolu
? tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
? 1 łyżeczka aromatu waniliowego
? 4 łyżki kakao
? płatki migdałowe

Przygotowanie:

1. Komosę przepłukać gorącą wodą, zalać mlekiem i gotować łącznie około 35 min z dodatkiem bananów i wiórków kokosowych (do momentu, aż komosa dobrze wchłonie mleko i masa stanie się gęsta).

2. Po 15 min gotowania dodać mąkę i mleczko kokosowe, erytrytol, aromat, kakao i kostki czekolady, gotować dalej, dokładnie mieszając.

3. Zblendować na gładką masę.

4. Przelać gorącą masę do blaszki i udekorować płatkami migdałowymi.

5. Najlepiej zostawić ostudzone ciasto w lodówce na kilka godzin, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. 

 

Pudding czekoladowy

Składniki:

? 1 szklanka quinoi
? 1 szklanka daktyli
? 3 dojrzałe banany
? 1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część)
? 3 łyżki kakao
? 2 łyżki masła orzechowego
? 1 łyżeczka cynamonu
? pół łyżeczki aromatu migdałowego

Przygotowanie:

1. Przepłukaną w gorącej wodzie komosę ugotować w 2,5 szklanki wody. Kiedy zacznie wrzeć, dodać daktyle i banany.

2. Pod koniec gotowania (po ok. 15 min) dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.

3. Po ugotowaniu dokładnie zblendować.

4. Podawać z frużeliną, świeżymi owocami lub posiekanymi orzechami.

 

Mamy nadzieję, że quinoa na stałe zagości w Twojej kuchni. Warto korzystać z tego dobrodziejstwa natury zarówno w postaci deserów, jak i wytrawnych dań. Powyższe potrawy smakują nie tylko osobom na diecie roślinnej – sprawdziliśmy to! :)

 

* Obraz Яна Тикунова z Pixabay 

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org