Jak się dogadać z tofu?

 

Tofu to doskonałe źródło roślinnego białka i jeden z najbardziej uniwersalnych produktów w diecie wegańskiej. Wciąż jednak wśród niektórych cieszy się złą sławą. Z tego względu często osoby zaczynające swoją przygodę z dietą roślinną podchodzą do niego nieufnie albo zupełnie go unikają. Niesłusznie! Wystarczy odrobina wiedzy i trochę cierpliwości, aby odkryć nieskończone możliwości, jakie roztacza przed nami tofu - od pysznych, pożywnych śniadań po słodkie desery.

 

Jakie wybrać?

 

Pierwszym zadaniem, jakie napotykamy na swojej drodze jest wybór odpowiedniego produktu. Najważniejszy podział opiera się na twardości. Jeśli chcesz dodać kremowości i wartości odżywczych swojej zupie lub przygotować ciasto, wybierz silken tofu - delikatne, o konsystencji podobnej do puddingu, idealne poddaje się blendowaniu. Natomiast jeżeli Twoim celem jest smażenie i pieczenie, najlepiej sprawdzą się twardsze odmiany. Warto zwrócić na to uwagę, żeby znaleźć swoje ulubione.

 

Jak je przygotować?

 

Sekretem przyrządzenia tofu jest przyprawianie - bardzo dobrze przyjmuje ono smaki. Smak surowego tofu jest lekki i specyficzny, jednak szybko zostaje zastąpiony przez aromat marynaty czy sosu. Dzięki temu możemy z tego samego produktu stworzyć zarówno desery, jak i dania główne - i wszystkie są naprawdę pyszne!

 

 

Tradycyjne śniadanie

 

Dla osób, które żyją w zgodzie z przekonaniem, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, idealnym wyborem jest tofucznica. Jej sekretem jest czarna sól, nadająca potrawom jajeczny smak i zapach. Z filiżanką kawy i dodatkiem ulubionych warzyw, otrzymujemy przepis na idealny poranek!

 

Smakowity obiad

 

Jeśli jeszcze go nie znacie, warto zacząć od tofu zmieniającego życie. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować pyszny obiad lub wzbudzić zazdrość znajomych z pracy swoim lunchboxem. Chrupiące i aromatyczne, można je spokojnie przygotować na kilka dni i trzymać w lodówce - staje się wtedy jeszcze lepsze!

 

Miłośnicy tradycyjnej kuchni z pewnością pokochają wegańską wersję ruskich pierogów. Różnią się od tradycyjnych tylko jednym składnikiem, a mają smak który znamy i kochamy. Przygotowując je na rodzinną imprezę, pamiętajcie, żeby zrobić ich więcej, bo znikną w kilka minut! 

 

A na deser - ciasto!

 

Fanom eksperymentów i wypieków spodoba się z kolei pomysł na ciasto - doskonały, czekoladowy tofurnik. Nadaje się idealnie do kawy lub jako deser po pysznym wegańskim obiedzie. Najważniejszym krokiem jest dokładne zmiksowanie tofu, aby uzyskać gładką, kremową konsystencję rozpływającego się w ustach kremu.



 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org