3 proste przepisy na zupę krem

 

Długie jesienne oraz zimowe popołudnia są idealne, aby spróbować pysznej, rozgrzewającej zupy. Jeszcze lepiej, gdy zupa jest gęsta, sycąca - czyli jest po prostu kremem :)

Zawierają w sobie ogromne ilości witamin (często robione z sezonowych warzyw), są świetne dla osób, które stosują diety odchudzające, podnoszą odporność naszego organizmu, a także potrzebują niewiele czasu na przyrządzenie. Oto 3 proste przepisy na klasyczne zupy-kremy :)

 

Krem pomidorowy wg. Jadłonomia (2-4 porcje):

 

Składniki:

 

¼ bulwy fenkułu

½ dojrzałej gruszki

½ łyżeczki płatków chilli

½ szklanki białego wina

oliwa

2 puszki pomidorów

1 szklanka bulionu

sól i czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

  1. Gruszkę należy obrać oraz pokroić, a fenkuła posiekać na cienkie paski. Na dnie garnka rozgrzać oliwę. Do garnka dodać gruszkę, fenkuła oraz płatki chilli i smażyć 3 minuty na małym ogniu. Po 3 minutach dodać wino i gotować kolejne 3 minuty, aż odparuje.
  2. Następne dodać pomidory, bulion, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i gotować bez przykrycia przez 10-15 minut. Następnie doprawić oraz zblendować na gładki krem. 
  3. Zupę można podać z oliwą, grzankami oraz listkami fenkułu i rozkoszować się jej smakiem.

 

 

Tajski marchewkowy krem wg. Minimalist Baker (4 porcje):

 

Składniki:

 

1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

½ dużej żółtej cebuli

3 ząbki czosnku (pokrojone w kostkę)

5 średniej wielkości marchewek (obranych i posiekanych)

1 szczypta soli i pieprzu

2 szklanki bulionu warzywnego

2 szklanki wody

⅓ szklanki kremowego lub chrupiącego, słonego masła orzechowego (użyj mniej, aby mieć mniej intensywny smak)

2 łyżeczki sosu czosnkowego-chilli

 

Przygotowanie:

 

  1. Rozgrzej duży garnek na średnim ogniu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, a do garnka dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego lub oliwy z oliwek. Dodaj marchewki i smaż przez 5 minut. 
  2. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, następnie bulion warzywny i wymieszaj. Doprowadź do niskiego wrzenia. Przykryj i gotuj przez 20 minut lub do miękkości warzyw. 
  3. Zawartość garnka przenieś do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej oraz kremowej konsystencji. 
  4. Dodaj masło orzechowe, sos czosnkowy-chilli i zmiksuj. Spróbuj dania i dodaj przyprawy według własnego uznania. Jeżeli chcesz, aby zupa była słodsza, dodaj odrobiny brązowego cukru lub syropu z agawy. 
  5. Krem podawaj natychmiast ze świeżą bazylią lub ziołami.

 

Zupa krem z cukinii wg.  MniuMniu (4-6 porcji):

 

Składniki:

 

4 małe ziemniaki

3 średniej wielkości cukinie

1 duża cebula

2 laski selera naciowego

1 ząbek czosnku

sól, biały pieprz

1 łyżeczka oleju kokosowego

2 szklanki bulionu warzywnego lub wody

 

Przygotowanie:

 

  1. Ziemniaki oraz cebulę obierz ze skórek i pokrój w dużą kostkę. Seler oraz czosnek posiekaj na mniejsze kawałki. Cukinię dokładnie wyszoruj, umyj oraz pokrój wraz ze skórką w dużą kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy, na który wrzuć cebulę seler naciowy oraz ziemniaki. Wszystko przez chwilę podsmaż, dodaj cukinię oraz czosnek i zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw.
  3. Zblenduj całość na gładki krem, gdy warzywa staną się miękkie, dopraw solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub dłużej gotuj, w zależności od tego jaka konsystencja zupy Ci odpowiada.
  4. Podaj gorący krem z pestkami dyni, świeżym koperkiem oraz oliwą extra virgin.

 

Życzymy smacznego!  Zachęcamy do spróbowania meksykańskiej zupy, która jest równe idealna na najbliższe wieczory! :)

 

*Obraz brygidka10 z Pixabay 

*Photo by Megan Markham on Unsplash

 

 

 

 

@roslinniejemy

wyzwanie@roslinniejemy.org